Noul Cod Rutier a intrat în vigoare sâmbătă. Pentru ce riști amenda maximă3Foto© romaniatv.net

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare sâmbătă. Pentru ce riști amenda maximă

, 8 știri, 18 vizualizări

Modificările Codului Rutier au fost făcute în august (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019) și se aplică începând cu data de 12 octombrie 2019. Modificările vin cu restricții suplimentare pentru șoferil, dar și pentru bicicliști și utilizatori de trotinetă, scrie auto-bild.ro. Cea mai importantă noutate prevede folosirea telefonului.

În clasa a III-a de sancțiuni se menționează acum contravenția privind folosirea telefonului în timpul deplasării, astfel: „constituie contravenție ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video".

Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public (ex: când stai la semafor) și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii și vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă. Cât pentru folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeași natură, această acțiune este permisă atâta timp cât nu butonați telefonul din mers, ci doar când staționați (altundeva decât pe drumurile publice, firește).