O mare putere a intrat în recesiune5Foto© bzi.ro

O mare putere a intrat în recesiune

, 15 știri, 76 vizualizări

Japonia nu a instituit un blocaj național, dar a emis stare de urgență în aprilie, ceea ce a afectat lanțurile de aprovizionare și companiile. Scăderea de 3,4% a produsului intern (PIB) în creștere în primele trei luni ale anului 2020 vine după o scădere de 6,4% în ultimul trimestru al anului 2019, situație definită drept recesiune tehnică. Consumatorii au fost afectați de impactul coronavirusului dar și de o majorare a impozitului pe vânzări la 10%, de la 8% în octombrie.

În timp ce Japonia a ridicat starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, perspectivele economice pentru trimestrul actual sunt la fel de sumbre. Guvernul japonez a anunțat deja un pachet record pentru stimularea economiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Banca Japoniei și-a extins măsurile de stimulare pentru a doua lună consecutivă în aprilie.

Prim ministrul Shinzo Abe a promis o rectificare bugetară la sfârșitul acestei luni. Japonia se confruntă cu o provocare unică, întrucât economia sa a rămas în stagnare de zeci de ani, în comparație cu economiile mai dinamice ale rivalilor din