Olanda a impus interdicția portului burqa musulman după 14 ani de discuții3Foto© libertatea.ro

Olanda a impus interdicția portului burqa musulman după 14 ani de discuții

, 7 știri, 11 vizualizări

Astfel începând din această zi veșmintele care 'acoperă fața' precum burqa sau vălul islamic integral nu mai pot fi purtate în instituții publice, cum ar fi școli, spitale, oficii guvernamentale sau în autobuze și trenuri. Ministerul de Interne a cerut autorităților locale și organismelor competente să pună interdicția în aplicare. Responsabilii de securitate trebuie să ceară de acum femeilor cu văl să-și descopere fața. Dacă refuză, li s-ar putea interzice accesul în clădirile publice, ele fiind pasibile și de o amendă de cel puțin 150 de euro (167 de dolari).

Interdicția se aplică și altor piese vestimentare care acoperă fața și fac dificilă identificarea celor care le poartă, precum căști sau cagule. Cu toate acestea, nu este clar dacă, în realitate, interdicția poate fi pusă în aplicare, după ce mai multe orașe, precum și spitale, operatori de transport în comun și, de asemenea, poliția au spus că nu o vor respecta. Franța a fost prima țară din Europa care a interzis vălul integral în 2011. Mai multe țări i-au urmat apoi exemplul.

În Danemarca, interdicția asupra vălului integral este în vigoare de exact un an. Până în prezent, potrivit autorităților, amenzi cuprinse între 134 și 1.340 de euro au fost emise în 39 de cazuri, între care 22 de femei care purtau burqa, care acoperă întregul corp, inclusiv fața, lăsând liber doar un spațiu pentru ochii - sau niqab, care lasă descoperit doar spațiul pentru ochii, în rest corpul fiind acoperit.