Orban: Deschiderea restaurantelor în spații închise e prematură2Foto© libertatea.ro

Orban: Deschiderea restaurantelor în spații închise e prematură

, 7 știri, 76 vizualizări

Declarația premierului a venit ca răspuns la întrebarea potrivit căreia unele patronatele din turism anunță că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

"Ce patronate din turism au dat această declarație? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociații patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naște câte un năzdrăvan care spune...

V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spații închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că și acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă servești masa, normal, nu poți să porți mască și datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la șase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de șase metri.