Paștele morților: rugăciunea din Paștele Blajinilor pentru iertarea de păcate© bzi.ro

Paștele morților: rugăciunea din Paștele Blajinilor pentru iertarea de păcate

, 4 știri, 61 vizualizări

Rugăciunea din ziua Paștelui Blajinilor vorbește despre iertarea tuturor păcatelor și eliberarea de povara lor grea atât de pe lumea aceasta, cât și de pe lumea cealaltă.

Paștele Morților sau Paștele Blajinilor pică, în fiecare an, la o săptămână după Învierea Domnului, în lunea după Duminica Tomei. Paștele Blajinilor este sărbătorit azi, 6 mai 2019, iar sărbătoarea are profunde semnificații. În anumite părți ale României preoții sunt chemați să facă slujbe pentru sufletele celor morți. Tradiția populară spune că aceste slujbe ajută sufletele celor adormiți să fie părtașe la fericirea veșnică. Aceste slujbe însă sunt improvizate, deoarece în nicio carte de cult a Sfântului Sonod nu se află tipicul specific al acestor evenimente.

Paștele Morților vorbește despre tradiția Blajinilor, cunoscuți în folclor sub numele de ”rhomani”. Se spune că blajinii sunt primii oameni de pe pământ, care trăiau fără femeilor lor, conviețuind alături de ele doar 30 de zile pe an, în vederea procreației. Blajinii sunt oameni blânzi, preocupați îndeosebi de post și rugăciuni pentru cei vii. Deoarece aceștia nu cunosc data Paștelui, oamenii le vestesc Învierea prin intermediul apei, în care aruncă cojile de ouă roșii.