Patru miliarde de euro plătiți de AFIR în doi ani© romanialibera.ro

Patru miliarde de euro plătiți de AFIR în doi ani

, 4 știri, 22 vizualizări

'Prin toate măsurile întreprinse, la nivelul Agenției a fost atinsă ținta propusă pentru perioada 2017 - 2019. Față de perioada anterioară, AFIR a înregistrat o dublare a numărului de proiecte depuse și o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbția efectivă a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfârșitul anului 2016, la aproximativ 53% în prezent', a declarat Adrian Chesnoiu.

În perioada ianuarie 2017 - octombrie 2019, AFIR a primit 42.304 cereri de finanțare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, din care a selectat 31.218 proiecte în valoare de peste 3,9 miliarde de euro. În aceeași perioadă, AFIR a încheiat 30.759 de contracte de finanțare în valoare de 3,6 miliarde de euro și a efectuat plăți de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice din mediul rural.

Reprezentații AFIR susțin că au reușit implicarea unor instituții cu responsabilități directe, cât și a celorlalte autorități ale statului de a căror activitate depinde bunul mers al proiectelor finanțate din fonduri europene. În acest sens, Agenția a inițiat o serie de soluții pentru simplificarea procesului de obținere a finanțărilor, prin care a mutat povara administrativă de la beneficiar la Agenție.