Pentru Hezbollah, premierul libanez este "reținut" la Riad
Foto: stirileprotv.ro

Pentru Hezbollah, premierul libanez este "reținut" la Riad

7 știri, 14

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat vineri Arabia Saudită că "l-a reținut" pe premierul libanez demisionar și că a cerut Israelului, inamicul declarat al mișcării șiite, să lovească Libanul transmite AFP.

Demisia șoc a lui Saad Hariri, anunțată la 4 noiembrie la Riad, a luat prin surprindere clasa politică din Liban unde opinia publică își pune întrebări legate de libertatea de mișcare a prim-ministrului.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a avertizat vineri "toate părțile, din interiorul și exteriorul țării, ce ar putea utiliza Libanul ca scenă de conflicte prin interpuși". La rândul său, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "extrem de îngrijorat" de actuala criză politică din această țară.

Afacerea a fost repede percepută ca o nouă dispută între Arabia Saudită sunnită, important sprijin al lui Saad Hariri, și Iranul șiit, marele aliat al Hezbollahului.

Cele două puteri din Orientul Mijlociu se înfruntă deja cu privire la mai multe dosare regionale, în special războaiele din Yemen și Siria.

Președintele Libanului, Michel Aoun, nu a acceptat până în prezent demisia lui Saad Hariri, afirmând că dorește să aibă o întâlnire cu acesta pentru a discuta despre situația creată.

Revenirea în Liban a premierului se lasă însă așteptată.

Franța, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, și-a exprimat dorinț...

    Citește pe agerpres.ro