România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente
Foto: adevarul.ro

România pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente

7 știri, 11

România pierde anual 10 miliarde de euro, echivalentul a 6% din Produsul Intern Brut (PIB), în vreme ce Uniunea Europeană (UE) pierde din aceeași cauză 324 de miliarde de euro pe an, potrivit unui studiu realizat de către PwC. Concomitent, antreprenorii spun că România are cea mai mare birocrație din Europa.

„România pierde anual 6% din PIB-ul național numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulație a forței de muncă, inclusiv ușurința obținerii permisului de muncă pentru cetățenii non-UE precum și sisteme de educație care asigură absolvenților pregătirea corespunzătoare. Ar fi necesară modelarea sistemului de educație în concordanță cu nevoile mediului de afaceri.

Totodată, e de dorit o debirocratizare a relației dintre stat și contribuabil, secondată de investiții în digitalizarea acestei interacțiuni, mai ales în condițiile în care antreprenorii locali percep România ca având cel mai înalt grad de birocrație (80%) dintre toate țările chestionate”, a declarat Mihai Anița, liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale din cadrul PwC România.

România este al doilea stat din lume, după Siria, ca pondere a populației plecate din țară.

Sondajul a chestionat 2.447 de companii provenind din 31 de țări europene.

Un procent de 39% dintre acestea apreciază că birocrația la nivel loc...

Citește pe libertatea.ro