Povestea românilor plecați la sparanghel în Germania4Foto© libertatea.ro

Povestea românilor plecați la sparanghel în Germania

, 9 știri, 491 vizualizări

Guvernul Ludovic Orban a permis câtorva mii de muncitori sezonieri români să plece din țară, în plină pandemie, în Germania, pentru a culege sparanghel. Unul dintre ei a murit după ce a muncit câteva zile printre containerele care i-au ținut loc de acasă și gunoaiele care s-au adunat între acestea. Publicația Der Spiegel, citată de G4Media, a prezentat pe larg cazul, dar și soarta românilor care, în această perioadă, pleacă spre Germania, fără a ști dacă se vor mai întoarce acasă.

Conform anchetei jurnalistice, românii pleacă din România din lipsa posibilităților de întreținere. În una dintre comunele cuprinse în materialul jurnaliștilor germani, toți angajatorii mari s-au închis, primarul fiind de părere că acolo, „se poate muri și de foame”.

Ce este drept, disperarea românilor plecați la sparanghel în Germania trebuie să fie mare, câtă vreme aceștia au preferat, în plină pandemie, să traverseze România, să se înghesuie, alături de sute de conaționali, în aeroportul din Cluj, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă în Germania, o țară în care, astăzi, se înregistrează de 14 ori mai mulți infectați confirmați cu Covid-19 decât în România.