Premierul britanic, Boris Johnson se va întâlni cu omologul irlandez4Foto© businessmagazin.ro

Premierul britanic, Boris Johnson se va întâlni cu omologul irlandez

, 8 știri, 11 vizualizări

Premierul britanic Boris Johnson a acceptat oferta de a se întâlni cu omologul irlandez Leo Varadkar pentru a discuta despre Brexit și despre "plasa de siguranță" (backstop, prevedere propusă de Bruxelles de a menține deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și care ar obliga Marea Britanie să respecte unele dintre regulile UE dacă nu vor putea ajunge la aranjamente alternative), a relatat duminică Telegraph, citând surse guvernamentale britanice, potrivit Reuters.

"Regatul Unit a acceptat oferta lui Varadkar de a se întâlni și urmează să stabilească data", a declarat o sursă britanică pentru cotidianul citat. Johnson a transmis Uniunii Europene că nu are sens să poarte noi discuții pe tema acordului de ieșire decât în măsura în care negociatorii sunt dispuși să renunțe la "plasa de siguranță" pe care o acceptase predecesoarea sa Theresa May.

Însă UE i-a transmis lui Johnson că nu este pregătită să redeschidă negocierile privind acordul de "divorț" agreat cu May, dar care a fost respins de trei ori de parlamentul britanic. Potrivit The Telegraph, se speră că o întâlnire între Johnson și Varadkar ar putea avea loc înainte de summitul G7 din Franța, de la sfârșitul lunii august.