Președintele Consilului Fiscal recomandă amânarea unor noi creșteri de venituri și renunțarea la alte reduceri de taxe2Foto© adevarul.ro

Președintele Consilului Fiscal recomandă amânarea unor noi creșteri de venituri și renunțarea la alte reduceri de taxe

, 8 știri, 11 vizualizări

Daniel Dăianu susține, într-un articol publicat pe site-ul instituției, că a avut loc o ajustare bugetară majoră în intervalul 2012-2015, costisitoare din punct de vedere social și nu numai (a alimentat probabil înclinația de plecare din țară), deficitul bugetului consolidat ajungând la sub 1% din PIB în 2015.

Potrivit sursei citate, această corecție s-a văzut în deficitul de cont curent ce a gravitat în jur de 1% din PIB către finele perioadei. Tendința a fost însă inversată după 2015, când s-a intrat într-o suită de reduceri de taxe și impozite, care a adus veniturile fiscale la minim istoric, la sub 26% din PIB în 2018 (cu CAS nivelul se menține peste 26%), subliniază președintele Consiliului Fiscal.

Astfel, fără a fi un 'paradis fiscal' precum Irlanda, România a ajuns penultima în UE ca nivel al veniturilor fiscale, explică sursa citată care arată, de asemenea, că în UE media veniturilor fiscale este de 39-40% din PIB, în timp ce în economii emergente din Est trece de 34-35% din PIB.