Prețul cărnii de porc și de pasăre va crește cu încă 30-40% în perioada imediat următoare3Foto© business24.ro

Prețul cărnii de porc și de pasăre va crește cu încă 30-40% în perioada imediat următoare

, 7 știri, 31 vizualizări

''Prețul cărnii de porc și de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinței SIIC'2019 - Industria Cărnii, atrăgeam atenția asupra creșterii prețului la carnea de porc și pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% și previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Prețul la carnea de porc și pasăre a atins aceste previziuni și va crește în continuare cu 30-40%', se menționează în document.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplânge faptul că România e dependentă de importurile de carne. 'Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene și vând către țările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat', se menționează în comunicat.

Potrivit ACEBOP, importatorii din România care doresc să achiziționeze porci vor fi nevoiți să plătească săptămâna viitoare 80 de euro/cap, în contextul în care necesarul fermelor de îngrășare s-a dublat. Asociația acuză lipsa capacității de reproducție a României, la porc și pasăre, drept cauza principală a acestei crize. 'Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producție pasăre și porc, nu ne-am mai fi găsit în situația de a cumpăra carne la un preț pe care buzunarul cetățeanului român nu și-l permite.