Pretul gazelor romanesti a ajuns in august la un nivel dublu fata de cel de pe pietele internationale© sfin.ro

Pretul gazelor romanesti a ajuns in august la un nivel dublu fata de cel de pe pietele internationale

, 6 știri, 11 vizualizări

Gazele românești au ajuns să fie tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în luna august, cu circa 106 lei pe MWh, prețul fiind dublu față de cel de pe bursa de la Viena. Acesta este unul dintre efectele controversatei OUG 114/2018, act normativ aprobat de Guvern fără niciun fel de consultare. Mediul de afaceri a avertizat că aceasta va fi una dintre consecințele negative ale ordonanței, însă autoritățile statului nu au ținut cont și nu au luat nicio măsură pentru abrogarea ei.

Gazele tranzacționate la Viena s-au ieftinit mult, ajungând chiar și până la 56,2 lei/ MWh de la 122 lei/MWh cât erau la începutul anului.

HotNews.ro a arătat prin mai multe articole că prevederile din OUG 114 sunt nocive pentru piața energiei. Pe partea de gaze, OUG 114 prevede plafonarea la 68 lei/MWh a prețului pentru gazele livrate de producători în regim reglementat, până în februarie 2022. Plafonarea pentru consumatorii aflați în regim reglementat duce la creșterea prețurilor pe piața liberă. Mai mult, în condițiile în care prețurile de pe piețele internaționale sunt mai mici, cresc și importurile. Așa a ajuns România să importe foarte mult chiar și pe timp de vară, când, în mod obișnuit, acestea tindeau spre zero.