Prima centrală nucleară plutitoare va traversa Oceanul Arctic3Foto1Video© hotnews.ro

Prima centrală nucleară plutitoare va traversa Oceanul Arctic

, 8 știri, 17 vizualizări

Prima centrală nucleară plutitoare din lume începe astăzi un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic, în pofida temerilor exprimate de organizațiile de apărare a mediului cu privire la consecințele care ar putea să apară în această regiune foarte fragilă. Aceasta trebuie să alimenteze dezvoltarea producției de hidrocarburi în zonele extrem de izolate.

Denumită Akademik Lomonossov, centrala este o barjă care pleacă din portul Murmansk, aflat în nordul Rusiei, unde a fost alimentată cu combustibil nuclear, în direcția Pevek, un mic oraș din Siberia orientală, în districtul autonom Chukotka.

Călătoria ar urma să dureze între patru și șase săptămâni, în funcție de condițiile meteo și de cantitatea de gheață ]nt\lnit[ pe traseu chiar dacă Pasajul de nord-vest, o cale maritimă cu o lungime de circa 5.780 km, care leagă Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific de-a lungul coastei de nord a Rusiei, este din ce în ce mai accesibil odată cu topirea calotei glaciare din cauza încălzirii globale.