Primul test rapid de depistare a SARS-CoV-2 din România a fost lansat5Foto© bzi.ro

Primul test rapid de depistare a SARS-CoV-2 din România a fost lansat

, 11 știri, 161 vizualizări

Primul test rapid de depistare a noului coronavirus produs în România a fost lansat joi de două companii. Acestea au beneficiat de finanțare de la investitori americani. Testul românesc poate detecta anticorpii dați de virus în doar cinci minute și funcționează ca un test de sarcină pe care se aplică mostre de ser sau plasmă din sângele recoltat intravenos.

Nivelurile de sensibilitate crescute ale testului rapid permit identificarea anticorpilor virusului în cazul celor care au luat contact cu el, inclusiv cazurile asimptomatice. Testul are avizul Agenției Naționale a Medicamentului pentru producție și comercializare.

50.000 de bucăți zilnic pot produce companiile și există și posibilitatea de dublare rapidă a acestei cantități, în vreme ce, momentan, statul asigură, în general, cam jumătate din acest număr. Aceste teste pot fi folosite pentru testarea în masă a populației și astfel se pot identifica potențiali donatori de plasmă pentru tratarea cazurilor grave. În cazul în care apare vaccinul anti Covid, cei care nu fac anticorpi ar putea fi vaccinați primii.