Proiect inedit în România. Virusul SARS CoV 2 va fi depistat cu ajutorul câinilor special dresați4Foto© realitatea.net

Proiect inedit în România. Virusul SARS CoV 2 va fi depistat cu ajutorul câinilor special dresați

, 12 știri, 40 vizualizări

Primii pași au fost deja făcuți în luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu. Au fost selectate 5 exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între șapte și nouă luni. În ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS CoV 2 recoltate de la pacienți infectați cu noul coronavirus.

“Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecția exemplarelor canine care urmau să își desfășoare activitatea în cadrul proiectului și amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2.

A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare iar ultima este cea de operaționalizare a acestui proiect, care presupune desfășurarea de activități în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus și, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, spune Cms șef Claudiu Leonard Bîlă, director Centru Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.