Qatar: avioane de 7 miliarde de euro de la Marea Britanie
Foto: www.businessmagazin.ro

Qatar: avioane de 7 miliarde de euro de la Marea Britanie

5 știri, 57

Qatarul, izolat de Arabia Saudită și aliații acesteia, anunțase în septembrie un acord cu Marea Britanie pentru cumpărarea a 24 de avioane de vânătoare, unul din cele mai mari contracte de apărare semnate de emirat de la începutul crizei din Golf, la 5 iunie. Până în prezent însă nu precizase valoarea exactă a tranzacției.

Potrivit ministrului britanic al apărării, Gavin Williamson, este cea mai importantă comandă de avioane de vânătoare Typhoon din ultimul deceniu.

"Aceste avioane formidabile vor întări mijloacele militare ale Qatarului pentru a face față provocărilor pe care le împărtășim în Orientul Mijlociu", a declarat cu prilejul semnării acordului omologul său qatariot, Khalid bin Mohammad Al Attiyah.

Cei doi miniștri au semnat, de asemenea, un acord privind înființarea unui escadron aerian comun pentru a garanta securitatea în cursul Campionatului Mondial de fotbal din 2022, organizat de emirat, se arată într-un comunicat al armatei Qatarului.

Pe de altă parte, emiratul și-a exprimat intenția de a cumpăra și alte echipamente militare din Marea Britanie, contracte binevenite pentru această țară care negociază în prezent ieșirea din Uniunea Europeană cu o factură estimată la zeci de miliarde de euro.

La 7 decembrie, în cursul vizitei președintelui Emmanuel Macron, Doha a semnat un contract pentru cumpărarea a 12 avioane de vânătoare Rafale din Franța.

La 5 iunie, Arabi...

    Citește pe dcnews.ro