Raritate în lumea animalelor4Foto© rfi.ro

Raritate în lumea animalelor

, 10 știri, 64 vizualizări

„A trebuit să poposesc în Indonezia pentru a regăsi imaginea păstrată în amintire din ziua când pentru prima oară, în copilărie, am ajuns pe țărmul Mării Negre. (...) Era pe undeva pe lângă fostul far de la Tuzla, la sud de Carmen Sylva, unde se afla și o cherhana, la care pescarii se întorceau cu năvoadele strânseși cu bărcile negre doldora de pește...” (Ioan Grigorescu, Un sultan republican, joi, 28 ianuarie, ora 23.00, TVR 3).

Nicăieri în episoadele de până acum Ioan Grigorescu nu s-a lăsat sedus de farmecul exotic al arhipelagului Indonezian ca pe plaja aceasta modestă din Sumatra, unde pescarii și familiile lor își strâng năvoadele și sortează recolta zilei, în lumina palidă a dimineții. Spectacolul lumii e spectacolul naturii și al civilizației, dar niciodată nu este atât de intens și de vibrant ca în secvențele centrate pe omul simplu și viața sa cotidiană.

Călăuza noastră poposește la Padang, pe țărmurile insulei Sumatra, unde „marea încă nu-i refuză omului delicatesele sale”. Portul Padang, cu farmecul său și întreg etalajul fructelor de mare, constituie un pretext pentru călător de a trece în revistă câteva din problemele economice și sociale ale regiunii, una dintre cele mai populate din Sumatra. „Nu stăpânim natura decât supunându-ne ei”, ne reamintește Ioan Grigorescu, admirând splendoarea cascadelor din junglă și aducând încă o dată în discuție grija pentru această planetă minunată, singura noastră casă.