Reporteri fără frontiere: Mai puțini jurnaliști uciși, mai multe presiuni asupra lor3Foto© rfi.ro

Reporteri fără frontiere: Mai puțini jurnaliști uciși, mai multe presiuni asupra lor

, 4 știri, 43 vizualizări

De la începutul anului, 32 de jurnaliști și colaboratori de presă au fost uciși pe când își făceau meseria, notează asociația RSF (Reporters sans frontières – Reporteri fără frontiere). Cifra provizorie – cea pe anul în curs urmează să fie dată la finele anului - este în scădere față de anii precedenți, în mare parte din cauza epidemiei de Covid dar rămâne în continuare îngrijorătoare.

Anul trecut fuseseră uciși 49 de jurnaliști în lume, un bilanț și el în scădere față de anii precedenți pentru că jurnaliștii merg tot mai rar în zonele de conflict. Diminuarea și mai mare a numărului de morți – „doar” 32 de la începutul lui 2020 – se datorează acum faptului că din cauza crizei sanitare, mulți jurnaliști nu au mai mers pe teren. „In schimb”, notează RSF, „au fost ceva mai multe presiuni și derapaje comise contra jurnaliștilor. Amenințările sunt mai nuanțate și deci mai greu de combătut” spune Christophe Deloire, secretarul general RSF.

„In total”, reamintește el, „în ultimul deceniu au fost uciși aproape o mie de jurnaliști din cauza muncii pe care o prestează. Multe crime au rămas nepedepsite, multe cazuri nici măcar nu au făcut obiectul vreunei anchete adevărate iar vinovații nu au răspuns niciodată pentru actele comise” deplânge Deloire. El mai subliniază o lacună, și anume lipsa unor mecanisme internaționale eficiente.