România a pierdut definitiv la CEDO procesul privind închisorile secrete ale CIA

România a pierdut definitiv la CEDO procesul privind închisorile secrete ale CIA

14 știri, 23

CEDO s-a pronunțat în favoarea prizonierilor de la baza Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nachiri (împotriva României ) și Abou Zoubaida (împotriva Lituaniei), care au afirmat că au fost ținuți prizonieri în închisori secrete în aceste țări între anii 2004 și 2006 și că au suferit varii forme de violență morală și fizică.

Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleași concluzii în cazul lui Abd al-Rahim al-Nachiri și a României, țara noastră fiind nevoită să plătească 100.000 de euro reclamantului.

Potrivit deciziei sale de joi, CEDO a ajuns la concluzia că România a încălcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Convenției Europene privind Drepturile Omului, întrucât guvernul român nu a reușit să ancheteze eficient acuzațiile aduse de Al-Nashiri. Potrivit sentinței, România noastră va trebui să plătească daune de 100.000 de euro.

Curtea a fost sesizată în 2011 și 2012 de doi prizonieri de la baza americană din Guantanamo care au declarat că au fost deținuți în închisori secrete ale CIA în România și în Lituania, între 2004 și 2006.

"România a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului făcându-se complice la programul închisorilor secrete ale CIA", a arătat Curtea.

Al-Nashiri este suspectat că a comis atentatul împotriva navei americane USS Cole, în care și-au pierdut viața 17 americani în portul yemenit Aden în octombrie 2000. Deținutul a declarat că a fost încarcerat în secr...

Citește pe adevarul.ro