Romania, cea mai afectata tara din lume de amenintarea informatica a momentului5Foto© economie.hotnews.ro

Romania, cea mai afectata tara din lume de amenintarea informatica a momentului

, 14 știri, 39 vizualizări

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit Scranos, amenințare informatică agresivă care se ascunde pe dispozitivul infectat și are acces la toate datele personale ale victimei. Aceasta se răspândește rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franța, Italia și Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicații aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluții de securitate, cât și prin programe instalate ilegal.

Odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) și poate spiona victima până în cele mai mici detalii.

Astfel, amenințarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser și Yandex, poate sustrage datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon și Airbnb, dar și să trimită cereri de prietenie și mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau să o aboneze la diferite canale de YouTube.