România, condamnată din nou la CEDO
Foto: www.cotidianul.ro

România, condamnată din nou la CEDO

10 știri, 54

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marți, România în cazul unui bărbat în vârstă de 60 de ani, care a fost săltat de acasă de doi polițiști de la Secția 19, dus la secție și bătut deoarece n-a vrut să se legitimeze, potrivit APADOR-CH.

Victor Stanciu vs. România (70040/13) a ajuns la CEDO în 2013, după ce justiția română a considerat că tratamentele degradante pe care poliția le-a aplicat cetățeanului sunt acceptabile, dacă acesta se opune încătușării, menționează sursa citată.

„O vecină l-a reclamat la poliție pe Victor Stanciu pentru că își scosese pe holul blocului niște lucruri din casă, în timp ce zugrăvea. Deși nu avusese loc nicio altercație între vecini, în seara zilei de 11 decembrie 2011 doi polițiști de la Secția 19 i-au bătut în ușă domnului Stanciu, care dormea la acel moment. Când le-a deschis, polițiștii i-au cerut direct să se legitimeze, fără să se prezinte ei înșiși și fără să-i spună ce caută la ușa lui.

Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă polițiștilor cu un „altădată”, ceea ce i-a înfuriat pe aceștia. L-au culcat la pământ și încătușat, ca să-l ducă la poliție. Speriată de agresivitatea polițiștilor, concubina domnului Stanciu i-a căutat actele și le-a dat polițiștilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimația de revoluționar.

Polițiștii au luat și actele...

    Citește pe cotidianul.ro