România, printre țările în care indicele democrației este în scădere: „Guvernul a limitat statul de drept și libertățile individuale“
Foto: www.puterea.ro

România, printre țările în care indicele democrației este în scădere: „Guvernul a limitat statul de drept și libertățile individuale“

5 știri, 16

Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă există alegeri libere și corecte, dacă liderii sunt constrânși de statul de drept și de supravegherea parlamentului și a sistemului judiciar precum și dacă libertățile civile sunt protejate.

România avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017. Printre țările cu cele mai mari scăderi, alături de România, se mai află Brazilia, Polonia, Croația, Turcia și SUA.

În raport este notat că „guvernul României a limitat statul de drept și libertățile individuale, cu scopul de a opri corupția”.

De asemenea, România se află în scădere și în privința egalității de șanse în domeniul sănătății, în perioada 2007-2017, unde doar Venezuela a avut un declin mai mare.

În clasamentul privind indicii de democrație electorală și alegeri libere, România se situează pe locul 60 din 178, fiind depășită de țări precum Burkina Faso, Botswana, Turcia sau Polonia. Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se află sub România în clasament. Estonia, Norvegia și Suedia ocupă primele trei locuri.

La sfârșitul lui 2017, arată studiul, majoritatea persoanelor din lume trăiau în democrații. Însă, de atunci, o treime din populația mondială, 2,5 miliarde de oameni, a fost martora unei „autocratizări”, în care un lider sau un grup de lideri a început să limiteze caracteristicile democrației și să conducă în mod unilateral. Acest trend este vizibil î...

    Citește pe adevarul.ro