România trebuie să decidă ce preferă: ora de vară sau ora de iarnă
Foto: www.money.ro

România trebuie să decidă ce preferă: ora de vară sau ora de iarnă

7 știri, 26

Propunerea trebuie mai întâi să fie adoptată de Parlamentul European și Consiliul UE pentru a deveni efectivă. Apoi, „statele membre sunt cele care trebuie să decidă ce oră vor să păstreze: ora de vară sau ora de iarnă”, a precizat vineri comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, în timpul unei conferințe de presă pentru prezentarea proiectului la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Prin urmare, este teoretic posibil ca țări vecine să facă alegeri diferite, a admis ea, declarându-se totuși „sigură” că statele membre „vor face un efort” de coordonare.

Comisia Europeană le cere țărilor din UE să-și comunice alegerea până cel târziu la sfârșitul lui aprilie 2019. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei din martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară. Țările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile.

Comisia se sprijină inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea abolirii schimbării de oră.

Această constrângere a fost introdusă din motive de economisire a energiei, însă acestea ar fi marginale, potrivit Comisiei, în timp ce schimbările de oră sunt to...

Citește pe money.ro