România, trimisă în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu a recuperat ajutoarele ilegale de la Frații Micula5Foto© stirileprotv.ro

România, trimisă în fața Curții Europene de Justiție pentru că nu a recuperat ajutoarele ilegale de la Frații Micula

, 14 știri, 52 vizualizări

Un comunicat al Comisiei Europene precizează că printr-o hotărâre pronunțată în decembrie 2013 (Micula/România) s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiții încheiat între România și Suedia. România a anulat schema de ajutoare ca parte a procesului de aderare la UE în vederea respectării normelor UE privind ajutoarele de stat în legislația sa națională.

Instanța de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanți, Viorel și loan Micula, doi investitori cu cetățenie suedeză, pentru că aceștia nu au beneficiat în întregime de schemă.

Cu toate acestea, în urma unei investigații amănunțite, la 30 martie 2015, Comisia a adoptat o decizie în care concluziona că suma plătită de România drept despăgubiri celor doi investitori și societăților acestora încalcă normele UE privind ajutoarele de stat și prin care obliga România să recupereze despăgubirile de la beneficiari. În special, Comisia a constatat că, prin faptul că a plătit despăgubiri reclamanților, România le-ar acorda avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare incompatibilă.