Romanii vor obtine un nou statut si vor putea continua sa locuiasca, studieze si munceasca in Marea Britanie dupa Brexit
Foto: www.bzi.ro

Romanii vor obtine un nou statut si vor putea continua sa locuiasca, studieze si munceasca in Marea Britanie dupa Brexit

6 știri, 69

Cetatenii europeni cu resedinta legala in Marea Britanie, cat si membrii familiilor lor, vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana, dupa Brexit, in baza unui nou statut.

„Marea Britanie si Uniunea Europeana au cazut de acord ca cetatenii europeni cu resedinta legala in Marea Britanie, precum si membri de familie ai acestora, vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de sedere al cetatenilor europeni stabiliti in Marea Britanie inainte de data retragerii, dupa o perioada de rezidenta de minim cinci ani.

Pana la implinirea celor cinci ani, cetatenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta resedinta legala a cetatenilor europeni in Regat dupa data retragerii. In baza acestuia, cetatenii europeni vor putea continua sa locuiasca, sa studieze si sa munceasca in Marea Britanie. Orice cetatean european va avea drept de sedere pana la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit.

Criteriile pentru refuzul acordarii statutului stabilit vor fi mentionate explicit in acordul de retragere, si vor fi in conformitate cu legislatia europeana”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.

    Citește pe bzi.ro