Scandal la Arhiepiscopie, după ce Ilie Năstase s-a căsătorit pentru a cincea oară© romaniatv.net

Scandal la Arhiepiscopie, după ce Ilie Năstase s-a căsătorit pentru a cincea oară

, 4 știri, 58 vizualizări

Decizie Sfântului Sinod, din 28 februarie 2013, interzice organizarea cununiilor religioase și a botezurilor în afara bisericilor. Aceste evenimente nu sunt permise nici măcar în mănăstiri, unul dintre motive fiind că mănăstirile nu dețin documente de evidență administrativă a copiilor botezați și a cuplurilor care se căsătoresc religios (registrele mitricale) și nici formulare tipizate pentru eliberarea certificatelor specifice.

Astfel, în urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei canonice, juridice și pentru disciplină, Sfântul Sinod a hotărât, în 28 februarie 2013, ca toate cununiile religioase să fie oficiate în biserici sau în catedrale eparhiale care nu sunt deservite de cler monahal.

Cazurile de forță majoră sunt considerate doar cele în care bisericile se află în restaurare sau mirii sunt în imposibilitatea de a se deplasa. Conform Sfântului Sinod, preoții care încalcă această decizie și organizează cununii în afara bisericilor de mir sunt trimiși la judecata consistoriului eparhial, pentru neascultare canonică și, cel mai probabil, sunt caterisiți, adică excluși din preoțime.