Scrisoare deschisă către Centrul Național al Cinematografiei2Foto© romanialibera.ro

Scrisoare deschisă către Centrul Național al Cinematografiei

, 4 știri, 13 vizualizări

Încălcarea Regulamentului privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice, organizat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) în 2019, ne obligă la un demers public menit să atragă atenția asupra disfuncționalităților sistemice din procesul de evaluare a scenariilor și organizare a concursului amintit. Perpetuarea unor carențe majore ce stau la baza procesului de evaluare a scenariilor afectează viața profesională a participanților (regizori, scenariști, producători) și dezvoltarea industriei filmului în România, aceasta din urmă fiind principala atribuție a CNC.

În ciuda eforturilor făcute în ultimii ani de a alinia cadrul legislativ ce guvernează sesiunile de finanțare la practicile europene, calitatea procesului de evaluare a proiectelor a involuat. S-a ajuns la o situație fără precedent - ignorarea unor criterii minime de responsabilitate pentru asigurarea unei evaluări profesioniste a scenariilor/proiectelor înscrise în concurs.

Erorile din fișele de evaluare a scenariilor la prima sesiunea de finanțare organizată de CNC în 2019 nu sunt excepții (multe se perpetuează de ani de zile), ci o încălcare de necontestat a propriilor criterii de evaluare. Aceste criterii sunt, de altfel, singurul cadru existent (și așa deficitar) pentru asigurarea unei minime imparțialități în evaluarea scenariilor.