Scrisoarea pe care disidentul anticomunist Iulius Filip i-a trimis-o lui Augustin Lazăr, în 19866Foto© bzi.ro

Scrisoarea pe care disidentul anticomunist Iulius Filip i-a trimis-o lui Augustin Lazăr, în 1986

, 12 știri, 14 vizualizări

Centrul de Consultanță Istorică a publicat pe Facebook scrisoarea disidentului anticomunist Iulius Filip adresată procurorului Augustin Lazăr, în anul 1986, la câteva zile după ce i-a fost refuzată a doua cerere de eliberare. Scrisoarea a fost trimisă pe 14 iulie 1986 și era adresată președintelui comisiei de eliberări de la Aiud, procurorul Augustin Lazăr.

S-a întâmplat la o săptămână după ce comisia îi refuzare pentru a doua oară eliberarea (8 iulie 1986). Redăm, mai jos, scrisoarea integrală publicată pe Facebook de Centrul de Consultanță Istorică: „Scrisoare deschisă Către președintele comisiei de propuneri Frate române: Am citit caracterizarea pe care mi-ați făcut-o și cunosc cine v-a pus la dispoziție materialul informativ.

Reținerea cererii ptr. liberare condiționată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost și sunt un om liber? Cînd o să citeșți aceste rînduri, o să ți se pară deplasată această poziție, dar am să adaug: aici este închisoarea cea mică dincolo de zidurile ei, închisoarea cea mare și atunci din nou fireasca întrebare – de unde să mă liberez?