Senatorii bulversează ordonanța care prevede amânarea plății ratelor3Foto© cotidianul.ro

Senatorii bulversează ordonanța care prevede amânarea plății ratelor

, 8 știri, 66 vizualizări

Comisiile economică și cea de buget-finanțe din Senat au abrogat o prevedere din Ordonanța privind amânarea plății ratelor la credite (oug 37/2002) care garanta că toți cei care își suspendă ratele nu vor rămâne fără locuință. Conform anexei nr. 1 la raportul comun al celor două comisii, articolul 5 din OUG 37 se abrogă. Conform acestui articol, statul român, prin Ministerul Finanțelor, garantează în procent de 100% plata dobânzii calculate aferentă creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice.

Finanțele sunt autorizate să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în vederea emiterii de scrisori de garanție în numele și în contul statului în favoarea creditorilor. Acordarea și derularea garanțiilor de stat se realizează pe baza unei convenții de garantare încheiate între FMGCIMM și creditori. Amendamentul abrogării articolul 5 a fost luat cu majoritate de voturi, potrivit raportului.

OUG 37 își face în prezent efefctele în sensul că statul garantează dobânzile la creditele ipotecare ale căror rate au fost amânate ceea ce înseamnă că va despăgubi băncile și IFN-urile care nu vor mai încasa respectivele dobânzi de la clienți, urmând că ulterior să-i execute silit pe rău-platnici. OUG prevede că dobânzile, care reprezintă în jur de o treime din ratele la creditele amânate pe o perioada de până la nouă luni, vor trebui rambursate ulterior, începând de anul viitor, într-un interval de 5 ani, ceea ce înseamnă că rată la credite va fi mai mare, după finalul perioadei de amânare.