Senatul ar putea dezbate și vota, în ședința de luni, proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR
Foto: adevarul.ro

Senatul ar putea dezbate și vota, în ședința de luni, proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR

5 știri, 11

Senatul ar putea vota luni proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR. Proiectul de lege inițiat de deputatul Minorităților, Adnagi Slavoliub, apare pe ordinea de zi de luni a ședinței Senatului.

„Judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză", potrivit propunerii de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Proiectul prevede că pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ, iar competența de judecată aparține ÎCCJ.

În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul justiției informându-l de îndată pe președintele CCR”, se arată în proiectul de lege.

Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptată cu votul a două treimi din membrii CCR. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător al Curții încetează de drept, ...

    Citește pe romaniatv.net