Sesizarile privind Codul penal si Codul de procedura penala, analizate de CCR3Foto© bzi.ro

Sesizarile privind Codul penal si Codul de procedura penala, analizate de CCR

, 33 știri, 9 vizualizări

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate astazi sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului penal si Codului de procedura penala. Sesizarile se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dar si la Legea pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Uniunea Salvati Romania a depus, impreuna cu PNL, doua sesizari de neconstitutionalitate, sustinand ca toate aceste modificari vin in contradictie nu doar cu statul de drept, ''subrezind politica penala a Romaniei'' si favorizand infractorii, ci si cu Legea fundamentala.

Seful statului a mentionat in sesizare ca legea privind modificarea Codului penal a fost supusa controlului anterior de constitutionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatand neconstitutionalitatea unora dintre dispozitiile sale, insa, in procedura reexaminarii, Parlamentul a adoptat actul normativ criticat cu depasirea limitelor fixate de Curtea Constitutionala.