Studiu: Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu se petreacă© hotnews.ro

Studiu: Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu se petreacă

, 5 știri, 141 vizualizări

Cercetătorii au mai descoperit că noul coronavirus a fost aproape să nu devină un virus pandemic. Doar ghinionul și câteva condiții din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul în care pandemia pare să fi început, au dat virusului impulsul de care avea nevoie pentru a exploda pe tot globul, au arătat cercetătorii în revista Science.

„Știm acum că a trebuit să găsească o breșă sau două pentru a se râspândi așa de mult. Dacă lucrurile ar fi fost puțin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piața Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă și să rămână acasă, probabil că răspândirea nu s-ar fi întâmplat. Este posibil să nu fi știut niciodată despre asta”, a declarat pentru CNN Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, are a participat la studiu.

Oamenii de știință au făcut datări moleculare, utilizând rata mutațiilor în curs pentru a calcula de cât timp există virusul. De asemenea, au rulat modele matematice pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi și cum s-a răspândit.