Suedia renunță la ancheta care îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange

Suedia renunță la ancheta care îl vizează pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange

25 știri, 10

Suedia a anunțat că renunță la ancheta de viol în care era vizat Julian Assange. Cu toate acestea, fondatorul Wikileaks nu poate să părăsească Ambasada Ecuarodurlui din Londra, unde trăiește din 2012. Poliția metropolitană a anunțat că el este vizat de încă un mandat, relatează The Independent.

„Procurorul-șef Marianne Ny a decis astăzi (vineri – n.r.) să pună capăt anchetei preliminare privind suspiciunile de viol care îl vizează pe Julian Assange”, a anunțat Parchetul suedez, într-un comunicat.

Anunțul l-a făcut pe fondatorul Wikileaks să zâmbească. El a publicat o fotografie cu el, zâmbind larg, în Ambasada Ecuadoului din Londra, unde s-a refugiat pentru a nu fi extrădat la Stockholm.

Assange, în vârstă de 45 de ani, trăiește în Ambasada Ecuadorului din Londra din 2012. El s-a refugiat acolo pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era acuzat de viol, acuzație pe care a negat-o. Mai mult, el a refuzat să meargă la Stockholm pentru că se temea că va fi extrădat în SUA, după ce WikiLeaks a publicat 500.000 de documente militare secrete privind războaiele din Afganistan și Irak. Recent, „cârtița” Wikileaks Chelise Manning a fost eliberată din închisoare.

În urmă cu numai câteva zile, Ecuadorul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „lipsa gravă de progrese” făcută de Suedia în dosar și a evocat „un eșec grav” al Parchetului de a finaliza investigația.

Chiar dacă Suedia a...

    Citește pe libertatea.ro