Sumă peste așteptări pentru pistolul pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a se sinucide în 18904Foto© agerpres.ro

Sumă peste așteptări pentru pistolul pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a se sinucide în 1890

, 8 știri, 3 vizualizări

Pistolul pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a se sinucide în 1890 a fost vândut miercuri la licitație, la Paris, pentru suma de 162.500 de euro, relatează AFP. Identitatea cumpărătorului, care a făcut achiziția prin telefon, nu a fost făcută publică. Prețul armei a fost estimat între 40.000 și 60.000 de euro, cu un preț de pornire de 20.000 de euro.

Casa de licitații AuctionArt - Rémy Le Fur a scos la vânzare acest pistol de tristă amintire cu calibrul de 7 mm, supranumit "arma cea mai celebră din istoria artei". Deși autentificarea armei nu a fost oficial stabilită, proveniența sa este considerată serioasă.

La 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase în Auvers-sur-Oise, la sfaturile fratelui său Theo, ar fi ieșit la o plimbare pe câmp. Pictorul se afla în atenția medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice. Van Gogh, care închiriase o cameră la o pensiune, se afla în culmea carierei sale pictând un tablou pe zi.