Un ofițer al armatei nord-coreene a dezertat în Coreea de Sud
Foto: www.mediafax.ro

Un ofițer al armatei nord-coreene a dezertat în Coreea de Sud

5 știri, 134

Un ofițer al armatei nord-coreene, însoțit de un civil, a dezertat în Coreea de Sud trecând Marea Galbenă joi, au informat sâmbătă media locale, citând o sursă guvernamentală, relatează AFP.

"Un mic vas a fost detectat în ape la nord de Baengnyeong", o insulă situată în apropierea graniței maritime dintre cele două Corei, potrivit acestei surse care a explicat agenției sud-coreene Yonhap că ofițerul, un comandant al armatei nord-coreene, era însoțit de un civil pe ambarcațiune și că "ei și-au exprimat dorința de a dezerta".

Un reprezentant al pazei de coastă a afirmat că este în curs o anchetă, fără să ofere mai multe detalii.

Este a 14-a dezertare nord-coreeană din anul 2000, prima din 2008 implicând un ofițer, potrivit canalului de informații sud-coreean YTN.

Este prima dezertare a unui nord-coreean de la summitul istoric din aprilie care a văzut cele două state antagoniste angajându-se la denuclearizarea completă a peninsulei și la încetarea oricăror activități ostile.

În noiembrie, un soldat din Nord a mers cu mașina până la graniță, puternic păzită, după care a fugit în Sud sub focurile de armă ale militarilor nord-coreeni care l-au atins de mai multe ori.

În iunie, doi dintre cei patru membri ai echipajului unui vas de pescuit nord-coreean în derivă au refuzat să se întoarcă acasă și au primit permisiunea de a se stabili în Sud. Ei au fost imitați o lună mai târziu de ...

    Citește pe jurnalul.ro