Undă verde pentru imunitatea sporită a CCR
Foto: www.cotidianul.ro

Undă verde pentru imunitatea sporită a CCR

11 știri, 9

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, două proiecte legislative de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, care prevăd modul de alegere a judecătorilor și faptul că aceștia pot fi reținuți, arestați sau percheziționați doar cu încuviințarea plenului Curții.

„Judecătorii CCR nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați sau percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, potrivit proiectului de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, inițiat de deputatul Minorităților, Adnagi Slavoliub, consultat de Mediafax.

Proiectul prevede că pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se face numai de către Parchetul de pe lângă de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), iar competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul justiției informându-l de îndată pe președintele CCR și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea Curții pentru urmări...

    Citește pe cotidianul.ro