Klaus Iohannis a promulgat statutul magistratilor
Foto: www.euractiv.ro

Klaus Iohannis a promulgat statutul magistratilor

21 știri, 25

Legea Statutului magistraților este a doua din pachetul legilor justiției. Șeful statului a fost obligat să promulge legea, după ce a epuizat toate căile de atac. Actul normativ reduce atribuțiile șefului statului în domeniul numirii șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT. Proiectul a fost retrimis în Parlament și a fost contestat la CCR în mai multe rânduri.

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind Statutul Magistraților.

Președintele României a avertizat, în repetate rânduri, că o serie de modificări aduse Legii nr. 303/2004, precum noile condiții de pensionare ale magistraților, modalitățile de numire sau revocare a procurorilor cu funcții de conducere și extinderea prerogativelor ministrului justiției, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante în evaluarea magistraților -, slăbirea independenței procurorilor în realizarea rolului lor constituțional, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților, au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia.

La solicitarea Președintelui României și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Veneția a formulat o opinie preliminară asupra legilor justiției, care se va regăsi și în documentul final din luna octombrie, și în care se precizează că numeroase prevederi sunt neconfo...

Citește pe libertatea.ro