Urmatorul cel mai probabil conflict Rusia - NATO va fi in Marea Neagra2Foto© libertatea.ro

Urmatorul cel mai probabil conflict Rusia - NATO va fi in Marea Neagra

, 5 știri, 14 vizualizări

În acest context, el a subliniat importanța regiunii Mării Negre în protejarea flancurilor estic și sudic ale NATO. ' Este necesară o discuție în cadrul Alianței, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică', a afirmat Ben Hodges.

'Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spațiu, unde noi (NATO) suntem în situație de rivalitate (cu Rusia). Ucraina are un rol esențial în zona Mării Negre, de fapt, tocmai din această cauză Rusia a anexat Crimeea pentru că de acolo (din peninsulă) poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament', a explicat Ben Hodges într-un interviu acordat la începutul săptămânii agenției de presă citate.

Potrivit acestuia, 'rușii pot perturba navigația, pot crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice, pot bloca accesul în Odesa', oraș-port în sudul Ucrainei.