Venezuela lansează ”petro”, o monedă digitală proprie, garantată cu rezervele de țiței, gaze, aur și diamante ale țării
Foto: adevarul.ro

Venezuela lansează ”petro”, o monedă digitală proprie, garantată cu rezervele de țiței, gaze, aur și diamante ale țării

7 știri, 36

Venezuela a anunțat că va lansa o moneda digitală proprie, numită ”petro”, care va folosi tehnologia blockchain și care va fi garantată cu rezervele de țiței, gaze naturale, aur și diamante ale țării, scrie Reuters. Anunțul vine în contextul în care țara sud-americană se află într-o profundă criză și sub sancțiuni americane.

Anunțul a fost făcut făcut de către Nicolas Maduro, președintele Venezuelei. Acesta este foarte constestat de către opoziție, fiind acuzat de sabotarea democrației.

Potrivit lui Maduro, petro va aduce ”progrese în suveranitatea monetară și va duce la evitarea blocadei financiare” impuse asupra țării.

Cea mai bogată țară în petrol din lume, în pragul colapsului

Moneda reală a țării, realul, s-a depreciat puternic în ultimii ani după scăderea prețului petrolului de la peste 110 dolari pe baril în 2014 la jumătate. Țara se confruntă zilnic cu proteste ale populației.

Venezuela este cel mai bogat stat în petrol din lume, în fața Arabiei Saudite sau Rusiei. Compania sa petrolieră, PDVSA, este un adevărat colos, însă scăderea prețurilor țițeiului a făcut ca aceasta să nu mai poată investi în producție, ducând la scăderea cantităților extrase. Venezuela este stat membru al OPEC, cartelul exportatorilor de petrol. Organizația a decis recent extinderea perioadei de reducere a producției și în 2018, pentru a susține prețurile petrolului.

Maduro a spus că încearcă ...

    Citește pe libertatea.ro