Viktor Orban, lăudat și legitimat de Trump, înaintea alegerilor europene© realitatea.net

Viktor Orban, lăudat și legitimat de Trump, înaintea alegerilor europene

, 7 știri, 9 vizualizări

''Faceți o treabă bună și ați garantat securitatea țării dvs.'', a spus președintele Statelor Unite în debutul întâlnirii lor în Biroul oval. ''Este un bărbat puternic, un bărbat respectat pretutindeni în Europa'', a adăugat el, Orban fiind cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice și critica sa pentru democrația liberală, înfuriind până și pe cei din propria familie europeană conservatoare. Viktor Orban este ''aparent un pic mai controversat decât mine, dar asta nu e grav'', a continuat liderul republlican american.

Donald Trump s-a axat pe domeniul lor de luptă comun, lupta anti-imigrație. ''Potrivit multor oameni, ați făcut lucruri bune în privința imigrației'', a asigurat el. Trump a estimat că ''probelemele teribile'' cu care se confruntă Europa, s-au datorat și unor opțiuni ''diferite'' de cele ale guvernului maghiar, o aluzie la decizia cancelarului german, Angela Merkel, de a deschide granițele pentru refugiații sirieni în 2015.

Acest tête-à-tête cu președintele american, care amplifică săgețile contra Uniunii Europene, îi asigură o excelentă platformă lui Viktor Orban cu mai puțin de două săptămâni până la alegerile pentru Parlamentul European în care suveraniștii și tabăra populistă ar trebui să facă un salt important. În septembrie, primul ministru maghiar, aflat la putere din 2010, l-a calificat pe Trump ca pe o ''icoană'' pentru mișcările suveraniste, mai ales după discursul anti ''mondialist'' din fața Adunării generale a ONU.