Viktor Orban, primit la Casa Albă2Foto© cotidianul.ro

Viktor Orban, primit la Casa Albă

, 7 știri, 10 vizualizări

Viktor Orban a creat un regim vădit autocratic exact în mijlocul UE, câștigand alegeri care par corecte și adoptând legi care par legale… Mulți autocrați ar vrea să știe cum a reușit”. Cu aceste cuvinte ale lui Kim Lane Scheppele, specialistă în politică ungară la Universitatea Princeton se încheie articolul publicat de National Public Radio din SUA dedicat vizitei premierului Ungariei la Casa Albă, pe 13 mai.

Întrega presă liberală din Europa și de peste Ocean, politicienii americani și cei din Europa doresc să știe cum a reușit ideologul ”iliberalismului”, promotorul populismului naționalist, cum a reușit un premier care a alungat din tara sa o universitate americană (Universitatea Central Europeană) să fie invitat la Casa Albă.

Cum a reușit să fie invitat în Biroul Oval premierul unui mic stat din UE și NATO care a obligat ONG-urile din țara sa să-și declare sursele de finanțare străine (lucru de neconceput până la Viktor Orban). Cum a reușit această performanță un premier care discuta cu guvernul chinez și cu compania Huawei despre rețeaua 5G din Ungaria exact în momentul în care SUA acuză Huawei de spionaj cibernetic?