Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta
Foto: adevarul.ro

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta

17 știri, 11

Vineri se anunță dacă se acordă Premiul Nobel pentru Literatură în 2018 după ce Academia suedeză este lovită de cel mai mare scandal de la înființarea sa din 1901, scrie BBC News.

Organizația a anunțat că se confruntă cu o criză privind tratarea acuzațiilor de abatere sexuală formulate împotriva fotografului francez Jean-Claude Arnault. În urma acestui scandal mai mulți membri s-au retras din funcție în semn de protest, și nu se mai întrunește numărul necesar de membri pentru alegerea câștigătorilor Nobel.

În urma retragerilor recente, numărul academicienilor activi din cadrul instituției a ajuns la 11. Or, statutul instituției impune prezența a cel puțin 12 membri activi.

Săptămâna trecută, Anders Olsson, secretarul permanent interimar al Academiei Sudeze, a explicat că se discută varianta neacordării Premiului Nobel pentru Literatură, iar verdictul urmează să fie anunțat vineri, 4 mai.

Discuțiile privind neacordarea premiului Nobel pentru Literatură au început după ce mai mulți membri ai academiei și ai comitetului Nobel au propus să amâne premiul de anul acesta și să se atribuie două recompense în 2019.

“Ținând cont de situația în care se află academia și din respect față de acest premiu, poate că ar fi de preferat să se amâne atribuirea sa cu un an”, a declarat Peter Englund, unul dintre cei cinci academicieni care au anunțat în ultimele săptămâni că renunță la calitatea...

    Citește pe libertatea.ro