FMI: Avansul creditelor neperformante și practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilități cu care se confruntă sectorul financiar romnesc
Foto: www.sfin.ro

FMI: Avansul creditelor neperformante și practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilități cu care se confruntă sectorul financiar romnesc

6 știri, 10

Expunerea bancilor pe titlurile si garantiile guvernamentale, ponderea mare a creditelor imobiliare, avansul creditelor neperformante si practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilitati cu care se confrunta sectorul financiar romanesc, se arata intr-un raport elaborat de expertii Fondului Monetar International in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (Financial Sector Assessment Program – FSAP).

In context, experții FMI sustin că este nevoie de măsuri rapide pentru a raspunde acestor riscuri si a consolida stabilitatea financiară și subliniază că autoritățile iau in calcul limitarea gradului de indatorare pentru creditele ipotecare.

Banca Națională a României (BNR) are la dispoziție o serie de instrumente macroprudențiale cu ajutorul cărora poate reduce din riscul asociat creditelor ipotecare.

„Reducerea graduala a programului Prima Casa ar trebui sa continue pentru o diminuare a dezechilibrelor in sectorul imobiliar și pentru a sustine eficienta raportului dintre credit și valoarea locuintei”, sustin expertii FMI.

In plus, intarirea monitorizarii institutiilor financiare non-bancare este necesara pentru a evita riscurile la adresa reputatiei sectorului financiar.

„Misiunea recomanda de asemenea, introducerea unor rezerve de capital care sa creasca rezistenta si sa protejeze impotriva riscurilor de pe urma unei expuneri mari pe obligat...

    Citește pe sfin.ro