Moartea lui Prigojin: „un semnal către elitele ruse”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion privat la bordul căruia se afla șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, s-a prăbușit în Rusia. Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, nu este singurul care crede că n-ar fi fost vorba de un accident.

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin

Autoritatea aeriană civilă a Rusiei a confirmat că Evgheni Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit ieri în regiunea Tver din Rusia, aflată la peste 100 de kilometri de Mosova. Și adjunctul său, Dmitri Utkin, era în avion. Un al doilea avion al mercenarilor Wagner s-a întors la Moscova. Autoritatea aeriană civilă a Rusiei a demarat o anchetă privind cauzele prăbușirii avionului. 

Potrivit agenției de presă rusești RIA Novosti, au fost găsite opt trupuri neînsuflețite după prăbușirea avionului. 

Evgheni Prigojin a condus cu două luni în urmă o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. După câteva ore, el și-a oprit mercenarii care se îndreptau spre Moscova, după ce a intervenit preşedintele belarus Alexandr Lukașenko. 

Avionul privat în care se afla liderul Grupului Wagner s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia
Avionul privat în care se afla liderul Grupului Wagner s-a prăbușit în regiunea Tver din Rusia

Știrea despre moartea lui Evgheni Prigojin a apărut pe canalul de Telegram Grey Zone, pe care îl folosea și șeful mercenarilor Wagner. 

"Putin nu iartă pe nimeni"

"Este posibil ca prăbușirea avionului să nu fi fost un accident tragic," a declarat jurnalistul Iuri Reșeto, care a condus timp de mulți ani biroul Deutsche Welle de la Moscova. "Prigojin a devenit foarte important pentru Kremlin. Devenind atât de puternic, el era extrem de incomod. A îndrăznit să pună sub semnul întrebării în mod public sensul războiului din Ucraina". În opinia lui Iuri Reșeto, dacă va fi confirmată oficial moartea lui Prigojin, "îmi imaginez că Grupul Wagner nu va mai exista ca forță de luptă". 

"Eliminarea spectaculoasă a lui Prigojin şi a comandamentului Wagner la două luni după tentativa de lovitură de stat este un semnal al lui Putin către elitele ruse înainte de alegerile din 2024", a afirmat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, apreciind că "Putin nu iartă pe nimeni". 

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că "nu este surprins" după ce au apărut primele știri legate de moartea liderului Grupului Wagner. 

Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite