Comisia Europeană, lobby subtil pentru bancheri: „Legea dării în plată, în varianta aprobată iniţial de Parlament, este un risc macroeconomic major“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană spune că legea dării în plată va avea efecte negative asupra consumatorilor
Comisia Europeană spune că legea dării în plată va avea efecte negative asupra consumatorilor

Implemetarea legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament reprezintă un risc major pentru perspectiva macroeconomică, iar aplicarea retroactivă la împrumuturile aflate în derulare poate afecta încrederea investitorilor şi creditarea, a avertizat, joi, Comisia Europeană (CE).

„Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditării, încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne“, notează Comisia Europeană într-un raport privind perspectivele economice, publicat joi.

Legea permite ca românii cu credite să poată ceda băncii locuinţa cu care a garantat, fără a mai rămâne datori cu ceva.

Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

Citiţi şi: Sergiu Manea, preşedintele BCR: Legea dării în plată va duce la restrângerea creditării într-o perioadă în care România are nevoie de import de capital

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi“.

Amendamentele lui Zamfir

Iniţiatorul acesteia, deputatul PNL Daniel Zamfir, a depus mai multe amendamente, însă nu în sensul dorit de bancheri. Primul dintre acestea este înlocuirea sintagmei de „persoană fizică“ cu cea de „consumator“ pentru a face diferenţa între consumatori şi persoanele fizice care derulează activităţi comerciale.

Concomitent, se stipulează că banca poate ajunge la un acord cu clientul înainte de stingerea creanţei, iar perioada până la care instituţia de credit poate răspunde clientului este majorată de la 15 la 30 zile. În fine, se mai precizează că de prevederile legii urmează a beneficia şi cei aflaţi acum în executare silită, dar şi codebitorii şi fideiusorii.

Citiţi şi: Ce efecte are legea dării în plată. Băncile au mărit avansul, dar reprezentanţii consumatorilor spun că vor negocia condiţii mai bune pentru clienţi

Clienţii vor negocia mai uşor

Avocatul Gheorghe Piperea, care a reprezentat în instanţă mai multe grupuri de clienţi contra băncilor, a afirmat că principalul efect al legii este că instituţiile de credit vor fi obligate să negocieze cu adevărat cu clienţii.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Citiţi şi: Băncile, la loc comanda: legea dării în plată va fi votată tot fără plafoane şi criterii, dar se va aplica doar la persoane fizice, nu şi profesioniştilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite