Doi români au câştigat în instanţă îngheţarea creditelor în franci elveţieni la cursul iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
franc elvetian

Un client al Bancpost şi altul al Piraeus Bank au câştigat în instanţă returnarea creditelor angajate în franci elveţieni la cursul iniţial, soluţiile fiind definitive.

În primul caz, instanţa a constatat caracterul abuziv al comisionului de acordare practicat de către Bancpost şi a dispus şi îngheţarea cursului de schimb leu-franc şi efectuarea plăţilor la valoarea de la data semnării contractului. Cel care a câştigat este Geangoş Marius Niculae, iar instituţia vizată este Bancpost.

„Decizia nr.41/2016. Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea şi constată caracterul abuziv al clauzei prevăzută de art.4.1 din contract privind comisionul de acordare şi obligă pârâtele să restituie reclamantului suma încasată cu acest titlu, cu dobânda legală aferentă,începând cu data încasării şi până la data plăţii efective.

Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calculare şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian, de la data încheierii contractului, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus către acesta. Respinge celelalte capete de cerere. Obligă pârâtele la plata a 1.500 lei cheltuieli de judecată la fond şi apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 01.02.2016“, se arată în decizia postată pe portalul instanţelor de judecată din România.

În celălalt caz, Ion Rîpan a obţinut îngheţarea cursului într-un proces cu Piraeus Bank. „Decizia nr.50/2016. Admite apelul. Schimbă sentinţa în sensul că (se) constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la art. 8.4. din contract. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-leu şi efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare acreditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâta să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 01.02.2016“, potrivit sentinţei pe scurt.

Piperea dă vina pe BNR pentru clauzele abuzive

Comentând deciziile, avocatul Gheorghe Piperea a trimis mai multe săgeţi către Banca Naţională a României (BNR), pe care o acuză de faptul că a permis existenţa clauzelor abuzive în contractele de credit.

„Ieri (luni – n.r) au fost pronunţate la Gorj două decizii definitive de îngheţare a cursului leu - franc elveţian la nivelul istoric, din data încheierii contractelor.

Foarte important este că se dispune şi restituirea sumelor plătite în plus de consumatori, în baza unui curs ultra-umflat de bancă.

Fericitele posesoare ale acestor decizii sunt Pireaus şi Bancpost, două bănci greceşti care, conform stabilităţii şi supravegherii BNR-iste, sunt bine mersi, neavând probleme de eventuale clauze abuzive în contract şi nici de rezoluţii urmate de bail-în-uri.

Apropo de BNR-işti. A se observa că, în primă instanţă, acţiunile, amândouă, au fost respinse. În apel, însă, soluţiile au fost diametral opuse. Se vede treaba că seminariile de pregătire profesională ţinute de BNR magistraţilor la Sinaia, în aprilie şi în octombire 2015, nu au avut rezultate prea bune, de vreme ce, iată, există încă soluţii emise de judecători (care şi-au înţeles menirea - aceea de a face dreptate) care contrazic înţelepciunea cursurilor ţinute de şefimea BNR în afara acestor delincvente denumite, pe nedrept, bănci“, a scris Piperea pe Facebook.

Precedent şi la Credit Europe

Nu este prima oară când băncile pierd în justiţie procese pe returnarea creditului la cursul iniţial. Tribunalul Vâlcea a eliminat în toamna anului trecut clauza privind riscul valutar dintr-un contract de împrumut în franci elveţieni al Credit Europe. Instanţa a dispus ca debitorul să plătească ratele la cursul de schimb de la data acordării creditului şi să primească înapoi de la bancă sumele încasate în plus, decizia fiind tot definitivă.

În Parlamentul României se află un proiect privind conversia creditelor, însă acesta a rămas blocat. Cursul francului elveţian a explodat la începutul anului trecut, după ce Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a eliminat pragul de 1,2 unităţi pentru un euro. Ulterior acestei decizii, francul elveţian s-a apreciat cu 20% faţă de leu.

Moneda elveţiană se tranzacţionează acum la de 4,04 lei pe unitate la cursul BNR, faţă de 1,8-2 lei pe unitate, cât era în perioada 2007-2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite