Daea, despre banca genetică de la Buzău: Este mai bună decât banca de aur a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat joi un act normativ care permite înfiinţarea, la Buzău, a unei Băncii de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră că această bancă este „mai bună decât banca de aur a României”.

"România este ţara cu cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa. În anii 1980, a fost o tentativă de a crea o bază de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Această preocupare nu s-a materializat. De atunci şi până acum, România a pierdut foarte multe dintre varietatea de seminţe pe care o avea, din baza de gene. (...) 

"Din nefericire, nu am avut unde să le păstrăm şi nu am avut o bază materială pe care să o folosim în acest sens. Iată că astăzi Guvernul României a luat o decizie istorică, să realizeze Banca de gene, la Buzău. De ce la Buzău? Pentru că aici există prima staţiune de cercetare în domeniul legumiculturii. (...) Acolo avem un cercetător excepţional, pe Costel Vânătoru. 

Aceasta va fi ca banca de aur a României. E mai bună decât banca de aur a ţării

Vom păstra soiurile, populaţia, seminţele pe care le avem, să le multiplicăm, să le ameliorăm în timp, să le facem mai bune. După actul normativ vom vedea la faţa locului de ce este nevoie şi imediat ne apucăm de treabă acolo", a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru DC News.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite