România poate accesa 8 miliarde euro în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va avea disponibile 8 miliarde euro pentru educaţie, cercetare şi competitivitate. FOTO 123RF
România va avea disponibile 8 miliarde euro pentru educaţie, cercetare şi competitivitate. FOTO 123RF

În viitoarea perioadă de programare, 2021-2027, România va avea disponibile 8 miliarde euro pentru educaţie, cercetare şi competitivitate, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru, prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European.

”De altfel, ministrul Marcel Boloş a propus şi două tipuri de abordări pentru a folosi eficient aceşti bani: crearea unei infrastructuri de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergură, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori”, a declarat Carmen Moraru.

Aceasta a vizitat în Belgia, împreună cu jurnaliştii români, proiecte finanţate din fonduri europene.

Unul din proiectele avut în vedere de autorităţile din România este de a pune bazele, cu sprijinul fondurilor europene, a unor proiecte strategice de cercetare. 

”Unul dintre ele va fi construit într-un mod similar cu cel pe care l-am vizitat împreună aici, Academia Orsi. Vrem ca inovarea, cercetarea, înalta tehnologie şi antreprenoriatul să fie puse la un loc pentru a genera valoare adăugată în medicină, educaţie, etc. Printre noi se găsesc mulţi români bine pregătiţi, specialişti în domeniile medicinei, cercetării şi tehnologiei, trebuie doar să ne asigurăm că le creăm cadrul favorabil pentru a produce rezultate, practic pentru a inova”, a afirmat Carmen Moraru.

Ea a precizat că ministrul Boloş a şi avut o primă astfel de întâlnire cu reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din România pentru a identifica atât nevoi concrete de finanţare pe zona de cercetare, cât şi resursa umană potrivită pentru astfel de proiecte viitoare.

Unul din proiectele vizitate a fost Academia Orsi din Ghent.

Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%

Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanţă de media UE, care este de 39%, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru, prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European.

”Până astăzi, în România au intrat 11,04 miliarde euro bani europeni, prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde euro plăţi directe către fermieri”, a declarat secretarul de stat jurnaliştilor români prezenţi la Bruxelles.

Valoarea totală a liniilor de finanţare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezintă 96,5% din alocarea totală a României în actuala perioadă de programare, mai spune Carmen Moraru.

”46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate. Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanţă de media UE, care este de 39%. Pentru actuala perioadă de programare (2014-2020), România a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune”, a adăugat oficialul.

În ceea ce priveşte viitoare perioada de programare (2021-2027), conform propunerii Comisiei, România ar urma să beneficieze de aproximativ 30,6 miliarde euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite