Vasilescu, BNR: Încrederea în economia României s-a prăbuşit mai mult decât în 2008. Se suprapun trei crize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea în economia României s-a prăbuşit mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008, arată datele publicate de Comisia Europeană. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că în acest moment se suprapun trei crize – sanitară, economică şi socială.

Încrederea populaţiei şi firmelor în economie s-a prăbuşit în aprilie, pe fondul pandemiei de coronavirus. Este cea mai mare scădere de după 1992. Indicatorul percepţiei asupra economiei şi indicatorul perspectivelor de angajare au înregistrat unele dintre cele mai abrupte scăderi din Uniunea Europeană în aprilie, arată datele publicate de Comisia Europeană. Indicatorul percepţiei asupra economiei a plonjat de la 99,6 puncte în martie la 65,3 puncte în aprilie.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, spune că va fi complicat pentru economie să-şi revină.

„Lucrurile nu pot fi simple, mai ales că, dacă privim în urmă, avem foarte multe restanţe de atitudine, de gândire economică, de investiţii, de înţelegerea raportului dintre consum şi producţie. Noi ne-am obişnut ani de zile, înainte de această criză, să consumăm foarte mult din import”, a spus Vasilescu la Digi24.

„Trebuie să ne obişuim să gândim altfel, să facem altfel şi asta nu e o chestiune care se rezolvă prin îndemn. Piaţa trebuie să funcţioneze normal, pentru că sunt ani de zile în care piaţa nu a funcţionat normal. Şi dacă piaţa nu va funcţiona normal, ea nu va fi îndemnul care să împingă lumea la muncă. S-ar putea să sune în minţile multora ca ceva monstruos, dar la urma urmelor nimic nu este mai firesc pentru societatea umană decât să progreseze şi să prospere prin muncă”, a adăugat el.

Vasilescu spune că, în opinia sa, o piaţă funcţională este singurul motor care poate să contribuie eficient la repornirea economiei.

Întrebat cu ce este diferită această criză faţă de cea din 2008 sau faţă de alte crize economice, Vasilescu a răspuns: „Se suprapun trei crize. Este în primul rând o criză sanitară, în al doilea rând este o criză socială şi în al treilea rând este o criză economică. Când trei crize una peste alta se suprapun, trebuie să ne gândim foarte bine cum vom ieşi din acest impact”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite